Välkommen till Faith Homes of Kenya!

 Barn framför barnhem

Faith Homes i Kenya är en hjälpverksamhet som stödjer kenyaner med utbildning, barnhem, sjukvård, ungdomsverksamhet, kvinnogrupper och församlingsarbete.

I Kenya finns en styrelse som har det övergripande ansvaret. Det löpande arbetet leds av Fride Nilsson på plats i Kenya sedan 1971 samt i övrigt av kenyaner på olika poster med Deborah Nilsson som övergripande supervisor. Arbetet är helt anpassat till kenyanska förhållanden.

 Insamlingsstiftelsen för Faith Homes of Kenya har en styrelse som ansvarar för insamlingarna. De senaste åren har ca 900.000 kr insamlats i Sverige. Därtill kommer bidrag i Kenya, gåvogivande från församlingar, skolavgifter m.m. 

Den totala budgeten är ca 4.500.000 kr. För de förhållandevis små pengarna bedrivs en mycket omfattande verksamhet som omfattar ca 4.000 barn i 12 egna skolor och 2.500 barn i 60 förskolor med ca 500 anställda som lärare m.m. i olika delar av landet. Till detta kommer 10 s.k. sponsrade skolor med ca 3.500 elever.

 

 

 

Du kan bli en del av det arbetet genom att för 300 kr i månaden ansvara för ett fadderbarn eller genom en frivillig månatlig summa donera pengar dit där det bäst behövs. Av det Du ger går 5 % till administration och 95 % direkt till Kenya.

 

 

 

 

 

 

Höstmöte 2023

2024-11-04

En exempelnyhet. För att ändra till din egen text, klicka på knappen med en penna på sig.

Ny broschyr!

2024-06-16

Titta gärna på vår nya broschyr. Om du önskar få den skickad till dig, meddela vår kassör. 

Årsberättelse 2023

2024-04-28

Januaribrev 2024

2024-01-21

Klicka här för att läsa ett tackbrev från Fride.

Juni månadsbrev

2022-06-26

Nu kan du läsa juni månadsbrev från Fride. 

Påskhälsning!

2022-04-12

Under terminsuppehållet görs nödvändiga renoveringar och man väntar in regnperioden med förhoppningar om en gynnsam majsskörd. Läs om detta och Frides korta bibelstudium kring profeten Jesaja här.

Mars tackbrev

2022-03-31

Läs om våren och terminsslut för skolorna i Kenya.

Februaribrevet

2022-02-20

Varje månad skickar Fride ett brev till gåvogivarna. Februari månadsbrev hittar du här. 

Senaste nytt!

2022-02-06

Januaribrevet från Fride! Läs det här. 

Årsberättelse 2020

2021-04-25

Nu finns årsberättelsen för 2020 upplagd!

Januaribrev 2024

Käre Faith Homes vän. Gott Nytt År och god fortsättning!

 

Året har gått mot sitt slut. Tidens flykt är ofrånkomlig. Dörren till 2023 har definitivt slagits igen och en ingångsport till 2024 har öppnats. Det ligger löfte i tanken på nya dagar men också en känsla av oro och undran. Hur ska året blir? Och kommer det att bli ett helt år för min del? Vad kommer årets innehåll att bli?

 

Inte kan jag själv besvara frågorna jag ställer. Ingen annan kan det heller. Gud lyfter inte in framtiden avslöjad i mitt frågande nu. Vi får nöja oss med att en årslång resa ligger framför oss om allt går väl och kan liknas vid en 12 månaders lång seglats på för oss helt okänt vatten. 

Ett ord från Bibel ringer i mina öron. Det är från aposteln Paulus som skriver till församlingen i Kolossos, en liten stad i västra delen av Frygien, inte långt från Efesos. “Och allt, vadhelst ni företar er i ord eller gärning, gör det allt i Herren Jesu namn och tacka Gud, Fadern, genom Honom. “ Kol 3:17

På tröskeln till det okända året får jag en nyckel i min hand. Den heter "I Jesu namn”. Det är ingen tom formel att mumla inför svårigheter. Tvärtom är det ett ja till Jesus som ber att gå med oss in i vårt liv.

Där är hans löfte om närvaro och delaktighet i våra dagar, men där sker också en färgsättning på mina dagars innehåll. “Gör allt i Jesu namn… både ord och gärning” står det i vår nyckelverks. 

Med nyckeln “I Jesu namn” vågar jag tacka för ett nytt år.

 

Även om själva julens eldorado har passerat, så lever nog de flesta av i oss i svallvågorna efter helgens härligheter med julmat och dekorationer, julsånger, julklappar och dylikt. 

Det avslöjar också något väsentligt om människans natur och personlighet. Mot den bakgrunden förstår vi nog att skapelsemeningens förvaltaruppgift sitter djupt i människosinnet då vi märker hur krampaktigt och med vitnande knogar vi håller fast tingen. 

Vårt värnande om vad vi har och håller styr det mesta och hot om skada och förlust fräter på vårt mod, vår sinnesbalans och vår känsla av meningsfullhet. 

När förlust, om än minimal, faktiskt drabbar oss har vi svårt att förstå spillrornas predikan.

Jag tror att min skissering mer eller mindre tangerar verkligheten även om den ingalunda och på intet sätt innesluter alla. 

 

På tal om skador, spillror och förlust ligger det snubblande nära att tänka på sjönöd, storm och vrakdelar. Hör vad Gudsmannen Paulus har att säga till besättningen på en sjunkande lastbåt, “Men nu uppmanar jag er att ara vid gott mod, ty ingen av er skall förlora sitt liv, allenast skeppet skall gå förlorat”. Apg 27:22

Skeppsbrottsberättelsen är inte bara en skildring ur Paulus växlande och händelserika tillvaro som missionär. Den har ett knippe lärdomar till oss alla som hotas av både de stora skeppsbrotten och de små snedseglingar som kan beröva oss det vi sätter pris på. Läs gärna hela det ovan nämnda avsnittet i Apostlagärningarna. 

Det finns en som bryr sig om våra färder, men hans omsorg avvänder inte alla faror. Någon sommarseglats på spegelblanka vatten har vi inte lovats, men vi har fått löfte om mod i storm, djärvhet och kraft i faror, övervinnarvilja i motstånd och motgång, sinneslung i ensamhet och Fudstri o övergivenhet samt seger och triumf i kamp och envig. Det löftet bygger på vissheten om en säker utgång: livet ska bli räddat. Det modet fordrar omvärdering som låter väsentliga ting få sin plats och oväsentliga sin. 

Det kan låta fruktanstävrt och bestialistk att tala om “allenast skeppet” som havets riv för sjömän som kallar detta sitt hem, Det känns svårt att få märket “allenast” eller “bara” på något av det som bär vårt liv. En gång kommer den stämpeln att synas också på vår kropp, också den ska gå under. Då räcker bara vår tro och förtröstan till honom som frälsar vårt liv, vår andre som är bestämd att övervinna alla skeppsbrott. 

Det enda som är värt att riktigt frukta är trons skeppsbrott. 

 

Nu rustar vi oss för ett nytt skolår med början i januari. Med det kommande läsåret ska vi också praktisera den nya och införda schemaläggningen, som hittills vållat en del motsättningar bland en del skolfolk. Eventuella svagheter i den nya undervisningsplanen har redan påvisats och hur fortsättningen blir kommer framtiden att utvisa. 

 

Under november månad var vår Bibelskola igång och den 25:e samma månad examinerades elva Bibelskoleelever efter ett års träning och undervisning. Samtidigt godkändes och avskildes 15 nya söndagsskollärare efter en ettårig lärokurs. Allt skedde i Faith Homes regi i vår kyrka i Makutano. 

Jag tycker mig se en sällsynt god människa i Dig med ett finstämt ädelt sinnelag tack vare Din generositet och gåva. Du har tillfört vår mission så mycket gott och skapat så stor glädje. Hjärtligt och STORT TACK.

Din Vän

Fride Nilsson