Välkommen till Faith Homes of Kenya!

 Barn framför barnhem

Faith Homes i Kenya är en hjälpverksamhet som stödjer kenyaner med utbildning, barnhem, sjukvård, ungdomsverksamhet, kvinnogrupper och församlingsarbete.

I Kenya finns en styrelse som har det övergripande ansvaret. Det löpande arbetet leds av Fride Nilsson på plats i Kenya sedan 1971 samt i övrigt av kenyaner på olika poster med Deborah Nilsson som övergripande supervisor. Arbetet är helt anpassat till kenyanska förhållanden.

 Insamlingsstiftelsen för Faith Homes of Kenya har en styrelse som ansvarar för insamlingarna. De senaste åren har ca 900.000 kr insamlats i Sverige. Därtill kommer bidrag i Kenya, gåvogivande från församlingar, skolavgifter m.m. 

Den totala budgeten är ca 4.500.000 kr. För de förhållandevis små pengarna bedrivs en mycket omfattande verksamhet som omfattar ca 4.000 barn i 12 egna skolor och 2.500 barn i 60 förskolor med ca 500 anställda som lärare m.m. i olika delar av landet. Till detta kommer 10 s.k. sponsrade skolor med ca 3.500 elever.

 

 

 

Du kan bli en del av det arbetet genom att för 300 kr i månaden ansvara för ett fadderbarn eller genom en frivillig månatlig summa donera pengar dit där det bäst behövs. Av det Du ger går 5 % till administration och 95 % direkt till Kenya.

 

 

 

 

 

 

Januaribrev 2024

2024-01-21

Klicka här för att läsa ett tackbrev från Fride.

Skördetid!

2023-10-12

Gode Faith Homes vän och kära medarbetare

 

Tack och Lov, vill jag utbrista, nu är den äntligen avklarad- majsskörden alltså. Den är avslutad för i år och avslutad väl dessutom Det är ett drygt arbete som ”tycks" aldrig ta slut. Årets skördearbete med majs gav oss ibland intrycket det aldrig komma till en slutpunkt. Men nu är det äntligen avklarat, även om det tog tid i anspråk, Förlängningen av arbetet berodde på ihållande regn. Majskolvarna i de uppstaplade majsstackarna måste vara totalt  “snustorra"  innan de plockas  av, om inte så måste de spridas ut på marken för att ge dem en ordentlig soltorka och värme.

Men hur långt räcker säg 100 st 90 kilos majsmjöl för glupska och hungrande elever och ungdomar? Tyvärr kort, alltför kort, och när vår egen majs är slut tvingas vi våra fattighjon att köpa majs och sälla oss till våra barmhärtiga bidragsvivares hjärtan från Sverige. Tack gode Gud att den vägen finns och står öppen för oss.

 

Låt oss tillsammans växa

”Men han (Jesus) svarade: Nej, ty då kunde ni  rycka upp vetet jämte  ogräset  när ni samlar detta tillhopa." Matt.13:29.

Det kan vara svårt att leva med klarhet. Den klarhet som uppenbarar verkligheten som gäller vårt eget liv kan vara svår därför att vi måste göra något eller låta något ske som medför möda, kanske smärta. Men den klarhet som låter oss ana verkligheten hos andra är svår därför att vi inte kan eller inte får göra något för att förändra den. En av de verkligheter vi har svårt att leva med är när vi ser det onda få fäste i andras liv. Det är sorg vi känner när människor vi delat andlig välsignelse med också demonstrerar att andra verkligheter bor i deras inre. Besvikelse, oro, kanske harm blandar sig i vår hållning till den blandade bilden. Ibland är det på samma sätt vi ser på de stora skeendena i vårt samhälle, vår omvärld orenas och vårt folk bryts ner.

 

Berättelsen om ogräset i åkern Matt I5:24-30, är ett märkligt inslag och inlägg i frågan om den kristnes hållning till det onda. Jesus tar inte emot erbjudandet om rensningshjälp på den brokiga åkern. Låt alltsammans växa, är hans svar, Några ting kan vi vara säkra om att han menar. Det kommer en dag när vad som är vete och vad som är ogräs ska vara helt klart. Det ska inte tröskas tillsammans, även om det växer tillsammans. Han säger också att det går att ta miste på så länge växandet pågår och att det går att skada det goda med att rycka upp det onda.

 

Jag tror att poängen är, människan är inkompetent att på samma ömsinta sätt som Guds änglar döma över det onda i andras liv rädda det goda till evigt liv.

 

Den här brevhälsningen skriver jag från vår uteveranda på sen eftermiddag. Strax före klockan sju tonas himlaljuset hastigt ner. Alla ljud dämpas, hela landskapet tycks hålla andan inför den stundande natten. Men när mörkret är ett faktum, återkommer ljuden med förstorad styrka: någraa kvinnors samtal utanför en hydda, hundar som småskäller på varann, åsnornas protestrop… men här lyser flitens lampa med Fridshälsningar. 

 

Fride Nilsson

50 år!

2022-08-09

Kära Faith Homes-vänner!

I år, 2022, är det 50 år sedan Fride Nilsson startade Faith Homes of Kenya 1972. Det är en fantastisk bedrift som krävt och fortsatt kräver mycket:

- uthållighet, plikttrogenhet och målmedvetenhet att bygga upp en organisation som vid detta lag utbildat 10 000-tals barn och unga i Kenya

- djup kännedom om ett land så att du vet att du gör de rätta insatserna

- organisatorisk förmåga att förstå hur du ska bygga upp ett långsiktigt hållbart arbete som dessutom kan fortsätta att växa - ett ekonomiskt sinne så att du säkerställer att varje krona går till rätt sak

- människokännedom för att entusiasmera människor till att bidra och förstå hur utbildningen ska komma mest till sin rätt hos barn och unga - tillit till Gud för att du ska fortsätta kämpa när saker är som mest motiga och våga fortsätta när olika problem uppstår

Allt detta kräver sin människa! Fride har förstås samlat ett stort antal människor runt sig för att genomföra detta, inte minst hans fru Deborah Nilsson som tar ett stort ansvar, men även ett stort antal pastorer, församlingsmedlemmar, lärare och andra kollegor. Faith Homes of Kenya finns nu på ett hundratal platser i 20 av Kenyas regioner. Det finns närmare 100 församlingar runt om i landet och ca 10 000 barn går årligen i skolor som antingen drivs eller understöds av Faith Homes of Kenya.

Vi i Sverige har fått bidra till detta genom att bistå med våra pengar, så att allt fler barn och unga kan få en ärlig chans i ett land som det är väldigt svårt att växa upp i, och som vi hoppas också ska kunna ta ett ansvar när de är äldre i att ge Kenya en positiv framtid.

Nu har du möjlighet att skicka in en extra gåva i samband med 50-årsfirandet i augusti så att arbetet kan fortsätta växa.

Du kan ge din gåva på tre olika sätt:

Bankgiro 580 – 0354  Plusgiro 35 18 41-2        Swish 123 303 84 37

 

Varmt tack för din gåva! Styrelsen för den svenska insamlingsstiftelsen Faith Homes of Kenya

Juni månadsbrev

2022-06-26

Nu kan du läsa juni månadsbrev från Fride. 

Påskhälsning!

2022-04-12

Under terminsuppehållet görs nödvändiga renoveringar och man väntar in regnperioden med förhoppningar om en gynnsam majsskörd. Läs om detta och Frides korta bibelstudium kring profeten Jesaja här.

Mars tackbrev

2022-03-31

Läs om våren och terminsslut för skolorna i Kenya.

Februaribrevet

2022-02-20

Varje månad skickar Fride ett brev till gåvogivarna. Februari månadsbrev hittar du här. 

Senaste nytt!

2022-02-06

Januaribrevet från Fride! Läs det här. 

Årsberättelse 2020

2021-04-25

Nu finns årsberättelsen för 2020 upplagd!

Januaribrev 2024

Käre Faith Homes vän. Gott Nytt År och god fortsättning!

 

Året har gått mot sitt slut. Tidens flykt är ofrånkomlig. Dörren till 2023 har definitivt slagits igen och en ingångsport till 2024 har öppnats. Det ligger löfte i tanken på nya dagar men också en känsla av oro och undran. Hur ska året blir? Och kommer det att bli ett helt år för min del? Vad kommer årets innehåll att bli?

 

Inte kan jag själv besvara frågorna jag ställer. Ingen annan kan det heller. Gud lyfter inte in framtiden avslöjad i mitt frågande nu. Vi får nöja oss med att en årslång resa ligger framför oss om allt går väl och kan liknas vid en 12 månaders lång seglats på för oss helt okänt vatten. 

Ett ord från Bibel ringer i mina öron. Det är från aposteln Paulus som skriver till församlingen i Kolossos, en liten stad i västra delen av Frygien, inte långt från Efesos. “Och allt, vadhelst ni företar er i ord eller gärning, gör det allt i Herren Jesu namn och tacka Gud, Fadern, genom Honom. “ Kol 3:17

På tröskeln till det okända året får jag en nyckel i min hand. Den heter "I Jesu namn”. Det är ingen tom formel att mumla inför svårigheter. Tvärtom är det ett ja till Jesus som ber att gå med oss in i vårt liv.

Där är hans löfte om närvaro och delaktighet i våra dagar, men där sker också en färgsättning på mina dagars innehåll. “Gör allt i Jesu namn… både ord och gärning” står det i vår nyckelverks. 

Med nyckeln “I Jesu namn” vågar jag tacka för ett nytt år.

 

Även om själva julens eldorado har passerat, så lever nog de flesta av i oss i svallvågorna efter helgens härligheter med julmat och dekorationer, julsånger, julklappar och dylikt. 

Det avslöjar också något väsentligt om människans natur och personlighet. Mot den bakgrunden förstår vi nog att skapelsemeningens förvaltaruppgift sitter djupt i människosinnet då vi märker hur krampaktigt och med vitnande knogar vi håller fast tingen. 

Vårt värnande om vad vi har och håller styr det mesta och hot om skada och förlust fräter på vårt mod, vår sinnesbalans och vår känsla av meningsfullhet. 

När förlust, om än minimal, faktiskt drabbar oss har vi svårt att förstå spillrornas predikan.

Jag tror att min skissering mer eller mindre tangerar verkligheten även om den ingalunda och på intet sätt innesluter alla. 

 

På tal om skador, spillror och förlust ligger det snubblande nära att tänka på sjönöd, storm och vrakdelar. Hör vad Gudsmannen Paulus har att säga till besättningen på en sjunkande lastbåt, “Men nu uppmanar jag er att ara vid gott mod, ty ingen av er skall förlora sitt liv, allenast skeppet skall gå förlorat”. Apg 27:22

Skeppsbrottsberättelsen är inte bara en skildring ur Paulus växlande och händelserika tillvaro som missionär. Den har ett knippe lärdomar till oss alla som hotas av både de stora skeppsbrotten och de små snedseglingar som kan beröva oss det vi sätter pris på. Läs gärna hela det ovan nämnda avsnittet i Apostlagärningarna. 

Det finns en som bryr sig om våra färder, men hans omsorg avvänder inte alla faror. Någon sommarseglats på spegelblanka vatten har vi inte lovats, men vi har fått löfte om mod i storm, djärvhet och kraft i faror, övervinnarvilja i motstånd och motgång, sinneslung i ensamhet och Fudstri o övergivenhet samt seger och triumf i kamp och envig. Det löftet bygger på vissheten om en säker utgång: livet ska bli räddat. Det modet fordrar omvärdering som låter väsentliga ting få sin plats och oväsentliga sin. 

Det kan låta fruktanstävrt och bestialistk att tala om “allenast skeppet” som havets riv för sjömän som kallar detta sitt hem, Det känns svårt att få märket “allenast” eller “bara” på något av det som bär vårt liv. En gång kommer den stämpeln att synas också på vår kropp, också den ska gå under. Då räcker bara vår tro och förtröstan till honom som frälsar vårt liv, vår andre som är bestämd att övervinna alla skeppsbrott. 

Det enda som är värt att riktigt frukta är trons skeppsbrott. 

 

Nu rustar vi oss för ett nytt skolår med början i januari. Med det kommande läsåret ska vi också praktisera den nya och införda schemaläggningen, som hittills vållat en del motsättningar bland en del skolfolk. Eventuella svagheter i den nya undervisningsplanen har redan påvisats och hur fortsättningen blir kommer framtiden att utvisa. 

 

Under november månad var vår Bibelskola igång och den 25:e samma månad examinerades elva Bibelskoleelever efter ett års träning och undervisning. Samtidigt godkändes och avskildes 15 nya söndagsskollärare efter en ettårig lärokurs. Allt skedde i Faith Homes regi i vår kyrka i Makutano. 

Jag tycker mig se en sällsynt god människa i Dig med ett finstämt ädelt sinnelag tack vare Din generositet och gåva. Du har tillfört vår mission så mycket gott och skapat så stor glädje. Hjärtligt och STORT TACK.

Din Vän

Fride Nilsson